Δήμος Ηρακλείου: Σταδιακά θα επαναλειτουργήσει ο βιολογικός, μετά τις καταστροφές

viologikos irakleiou

Εντός της εβδομάδας, σταδιακά, ο βιολογικός καθαρισμός θα τεθεί σε λειτουργία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ηρακλείου, με αφορμή τις καταστροφές που υπέστη από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών.

Όπως αναφέρει, «ο βιολογικός καθαρισμός σταμάτησε να λειτουργεί και τα λύματα οδηγούνται χωρίς επεξεργασία στη θάλασσα. Όμως τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν από το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑΗ, σε δείγματα του θαλάσσιου νερού που ελήφθησαν στην παράκτια ζώνη, έδειξαν ελάχιστη μικροβιολογική επιβάρυνση».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στη μεγάλη νεροποντή που έπληξε το Ηράκλειο στις 13 και 14 Ιανουαρίου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου υπέστη μεγάλη καταστροφή, λόγω υποσκαφής του προστατευτικού πασαλοφράγματος σε δύο σημεία από τον τεράστιο όγκο λασπόνερων που κατέβασε ο Γιόφυρος . Νερά και λάσπες κατέκλυσαν το χώρο καταστρέφοντας ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις.

Ο βιολογικός καθαρισμός σταμάτησε να λειτουργεί και τα λύματα οδηγούνται χωρίς επεξεργασία στη θάλασσα. Όμως τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν από το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑΗ, σε δείγματα του θαλάσσιου νερού που ελήφθησαν στην παράκτια ζώνη, έδειξαν ελάχιστη μικροβιολογική επιβάρυνση.

Η διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ ξεκίνησε ένα υπεράνθρωπο αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Το Ελληνικό κράτος, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, δεν έχει δώσει την παραμικρή βοήθεια, παρά τις άμεσες και συνεχείς οχλήσεις μας. Ελπίζουμε τούτο να γίνει το συντομότερο.

Οι προσπάθειες όμως έχουν αποτέλεσμα. Εντός της εβδομάδας, σταδιακά, ο βιολογικός καθαρισμός θα τεθεί σε λειτουργία.

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, περιβάλουν με την πλήρη εμπιστοσύνη τους τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, Νίκο Φακουρέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους, που προσπαθούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και εχθρικές συνθήκες, να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και των εγκαταστάσεων της Δημοτικής Επιχείρησης».

Συνάντηση με επαγγελματίες αλιείς για κλιμάκιο του ΚΚΕ

Κλιμάκιο της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 20/1, με επαγγελματίες αλιείς, που εδώ και 5 μέρες έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο, λόγω της παύσης λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και της εντολής του Λιμενικού για απαγόρευση της αλιείας.

“Οι αλιείς, όπως και οι κάτοικοι των πληγέντων, από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, περιοχών βιώνουν τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης της προστασίας του περιβάλλοντος και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, αφού οι προϋπολογισμοί των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης και τα λεγόμενα «κοινοτικά κονδύλια» της ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ μπήκαν στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου με επιδοτήσεις, όπως ήταν και η κατεύθυνση άλλωστε, και δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Επιπρόσθετα, τα λαϊκά στρώματα θα «φορτωθούν» το λογαριασμό και για το πρόστιμο από την ΕΕ, αφού με την παύση λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, τα λύματα ρυπαίνουν την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη το ταχύτερο δυνατό να αποζημιώσει τους αλιείς, τους πληγέντες από τις πλημμύρες και να φροντίσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο Βιολογικό Καθαρισμό και στις πληγείσες περιοχές.”

Πηγές: candianews.gr cretalive.gr

Αναδημοσίευση από: viologikoskatharismosspata.wordpress.com

Αρέσει σε %d bloggers: