Οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι τερμίτες φτιάχνουν λοφίσκους με ένα μοναδικό τρόπο που περιλαμβάνει την “βιο-τσιμεντοποίηση”, μία διαδικασία όπου οι κόκκοι του εδάφους ενοποιούνται σε μεγαλύτερους βώλους χρησιμοποιώντας υγρασία, σάλιο και εκκρίσεις. Η χημική διαδικασία που ακολουθεί ενώνει το βώλο, και μετά αυτοί χρησιμοποιούνται σαν τούβλα για να φτιάξουν λοφίσκους που φτάνουν σε ύψη 2 μέτρα ή και περισσότερο.
Νέα έρευνα που δημιοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Geotechnics, έδειξε ότι αυτή η διαδικασία έχει κάνει τους λοφίσκους 10 φορές δυνατότερους από ότι κατασκευές από ανεπεξέργαστα υλικά, και μειώνει σημαντικά την διάβρωση στο λοφίσκο.
Η έρευνα απεκάλυψε επίσης ότι οι τερμίτες που φτιάχνουν λοφίσκους επιδεικνύουν αξιοσημείωτη λογική. Όταν τους δίνεις υλικά με διαφορετικό μέγεθος κόκκων για να κτίσουν – από γυάλινες χάντρες μέχρι καθαρές αργίλους – οι τερμίτες διαλέγουν υλικά με λεπτότερο κόκκο, που μπορούν να μπουν πιο κοντά το ένα με το άλλο και να κατασκευάσουν πιο γερούς βώλους. Πέραν από αυτό, μπόρεσαν να προσαρμόσουν το ποσοστό υγρασίας, με το οποίο τσιμεντοποιούνται οι βώλοι, ανάλογα με το ποιο υλικό είχαν διαθέσιμο.
Η έρευνα – από το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Μπανγκαλόρ – περιλαμβάνει μια σειρά πειραμάτων που εξετάζουν τη φυσικές, χημικές και μηχανικές ιδιότητες των λοφίσκων, και συγκρίνοντας την διαβρωσιμότητα και την σταθερότητα. Τα πειράματα αυτά έγιναν σε εργαστηριακές συνθήκες.
Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το ίδιο το φαινόμενο της βιο-τσιμεντοποίησης γπου χαρίζει την αντοχή και την σταθερότητα στον λόφο”
“Όταν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι λοφίσκοιυπόκειται σε διαφορετικές συνθήκες από ξήρανση σε φούρνο μέχρι δοκιμή θλιπτικής αντοχής, επιδεικνύει σημαντική αντοχή 1500 kPa, συγκρινόμενο με την αντοχή ασύνδετου εδάφους που φτάνει στα 150 kPa, ένας εκπληκτικός δεκαπλασιασμός. Το υλικό των λόφων επίσης έχει ενισχυμένη αντοχή στη διάβρωση και στα στοιχεία του καιρού.
“Πρόσθετα, η έρευνα μας έδειξε ότι οι ίδιοι οι τερμίτες είναι ικανοί μηχανικοί – μάλλον από τους καλύτερους μηχανικούς του φυσικού κόσμου. Όταν τους δίνεται η επιλογή ανάμεσα σε διάφορα υλικά για να φτιάξουν τα “τούβλα” τους – το καθένα με διαφορετικό μέγεθος κόκκου – διάλεξαν προσεκτικά τους λεπτότερους κόκκους με τις καλύτερες μηχανικές ιδιότητες. Αλλά επίσης έδειξαν την ικανότητα να προσαρμόζονται και σε μια σειρά από καινούρια υλικά, χρησιμοποιώντας την βιο-τσιμεντοποίησης και ρυθμίζοντας έξυπνα το περιεχόμενο του νερού ανάλογα.”
“Αυτή η συμπεριφορά είναι ασυνήθιστη, και μας κάνει να ενθουσιαζόμαστε ακόμα πιο πολύ με αυτά τα πλάσματα, καθώς κατανοοούμε περισσότερο αυτά τα φαινόμενα. Αυτή η έρευνα θα προσφέρει περαιτέρω γνώσεις για την αποτελέσματα της βιο-τσιμεντοποίησης για ένα εύρος κατασκευών που μπορεί να ωφελήσουν την κοινωνία.”
Μετάφραση από scottishconstructionnow.com
One Response to “Η έρευνα στέφει τους τερμίτες τους καλύτερους μηχανικούς του ζωικού βασιλείου”