Νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων ουκ έστιν τέλος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες την πρώτη παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων του ν.4178, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2016. Είχε προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση, που προέβλεπε δυνατότητα απεριόριστων παρατάσεων στη ρύθμιση, μέσω υπουργικής απόφασης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι δηλώσεις αυθαιρέτων μέσω των δύο τελευταίων ρυθμίσεων έχουν ξεπεράσει πλέον τις 805.000 και όλα δείχνουν ότι, με δεδομένη πλέον και την ανοχή του ΣτΕ, η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων «μονιμοποιείται».
Παραμονές εκλογών, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε την πρώτη παράταση στη δημοφιλή ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης παρατείνεται για ένα έτος. Οπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, σε όλη την περίοδο της παράτασης, δηλαδή από τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και για όσους υποβάλλουν δήλωση σήμερα. Επίσης, παρατείνεται για 6 μήνες η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων εγγράφων από τον μηχανικό που υποχρεωτικά φέρνει σε πέρας τη διαδικασία. Επομένως, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες (δηλαδή 2 χρόνια) από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου. Για να δοθεί η παράταση, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε προ ημερών σε νομοθετική ρύθμιση, μέσω του ν.4315/14 για την εισφορά σε γη και χρήμα.
Παρά την κρίση, πάντως, η συμμετοχή στη ρύθμιση συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το ΥΠΕΚΑ, στους δύο νόμους για τα αυθαίρετα έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής 805.682 αυθαίρετα. Σε 269.036 περιπτώσεις το πρόστιμο έχει αποπληρωθεί, ενώ σε περίπου 490.000 έχει καταβληθεί παράβολο.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, υπερασπιζόμενοι τη συνταγματικότητα του 4178/13 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ είχαν υποστηρίξει ότι η ρύθμιση έχει ημερομηνία λήξης, κάτι που τελικά δεν τηρείται. Περαιτέρω, η θετική απόφαση του ΣτΕ λειτουργεί ως επιχείρημα παράτασης: «Η πρόσφατη κρίση του ΣτΕ, το σκεπτικό της οποίας αναμένουμε με τη δημοσίευση της απόφασης, απέδειξε ότι υπάρχει συνταγματικά ορθός δρόμος για να επιλυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων», δήλωσε χθες ο κ. Ταγαράς. Υπενθυμίζεται ότι ο ν. 4014/11 παρατάθηκε συνολικά 6 φορές, μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον ν.4178/13.
Αναδημοσίευση από Καθημερινή.